RSS Feed
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access /org7777.txt on this server.
Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Camiel Huysmans

0

februari 10, 1915 by Leon

Je kan nooit raden wie ik in De Panne daarnet tegen het lijf liep. Camiel Huysmans. Ik dacht dat ik een spook zag. ‘t Was gewoon onmogelijk…

Camiel Huysmans 1916

Camiel Huysmans 1916

Die Antwerpse socialist moest toch in Antwerpen, in het bezette gebied, zitten? Ik ken hem als één van de drie kraaiende hanen. Ik vroeg meteen of hij misschien op bezoek kwam bij Minister Frans van Cauwelaert, ook één van die drie. Ze voerden samen met de liberaal Louis Franck in 1910 actie voor de vernederlandsing van de Gentse Universiteit. Zij hadden samen begin 1911 ook een wetsvoorstel daarvoor ingediend en gezworen door te gaan tot Gent Vlaams was geworden. Het uitbreken van de oorlog heeft daar helaas een stokje voor gestoken.

“Neen”, zei Camiel, “dat had er niets mee te maken”, wat ik niet geloofde, want twee minuten later botste ik op Frans Van Cauwelaert. Maar die zei ook “Neen”. Toen werd ik pas echt nieuwsgierig, temeer Camiel nog gesmeekt had aan niemand te zeggen dat ik hem gezien had.

Hoe was hij in godsnaam uit het bezette gebied hier Bachten de kupe geraakt ? En wat kwam hij hier doen? Op de koop toe was er nog een andere socialist bij, Paul De Mot… Waarom al die geheimzinnigheid?

Ik bleef ze stilletjes volgen tot ik ze in een auto zag stappen, die meteen in vliegende vaart in de richting van Duinkerke vertrok. Een koud kunstje natuurlijk om meer over de auto te weten: het was een dienstwagen van de Minister van Oorlog. Dus zit de Broqueville ook al in het spel.

Wat is hier g… aan de gang? En waarom al die geheimzinnigheid? Waarom mogen we ‘t niet weten?

Camiel Huysmans 1945

Camiel Huysmans 1945


0 comments »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

'